Upea Leca®-harkkotalo syntyi itse rakentaen

Omatoimirakentajat Marja ja Visa muurasivat modernin ja pitkäikäisen kodin Leca-eristeharkoista. Lue pariskunnan tarina projektin kulusta.


Kun on sekä näkemystä, taitoa että kokemusta, ei oman Leca-harkkotalon rakentaminen ole temppu eikä mikään. Sivoset saivat oman espoolaiskotinsa valmiiksi vuodessa.

Omatoimiselle paikallarakentajalle Leca-harkot ovat lyömätön valinta rakennusmateriaaliksi. Kevytsoraharkoilla yksilöllisen, arkkitehtuuriltaan modernin ja monimuotoisen pientalon toteuttaminen käy varsin helposti. 

Runko kohoaa lämpöeristetyillä kevytsoraharkoilla nopeasti. Myös sisätiloissa harkkoja kannattaa käyttää. Samalla tilojen välille saadaan hyvä ääneneristävyys.  

Kestävä, turvallinen ja energiatehokas

Miettiessään uuden kodin rakennusmateriaaleja ja -tapaa, Marja ja Visa Sivonen nostivat etusijalle kestävyyden, terveellisyyden ja energiatehokkuuden. Visa sanoo, että kaikissa materiaaleissa on hyviä ja huonompia puolia. Valinnan tulee kohdistua siihen, jonka kohdalla plussia on eniten, sillä talon rakentaminen on iso projekti.

"Talon tulee olla tiivis, energiatehokas ja kestävä. Leca-harkkotalo on varmasti pystyssä vielä 50 vuodenkin päästä. Kivirakenteisessa talossa ei myöskään tarvitse olla huolissaan kosteusongelmista samalla tavalla kuin puutalossa", Marja summaa. 

"Halusimme muovittoman talon, joten talon höyrysulut ovat pahvia", Visa tarkentaa. Kun juuri sopiva tontti läheltä entistä kotia saatiin ostettua, oli päätettävä, mistä materiaalista se seuraava talo toteutettaisiin. 

Visan työkaveri, edellisessä työelämässään kokenut Leca-harkkotalojen pystyttäjä, ei pelkästään kehunut materiaalia ja rakennustapaa, vaan lupasi myös tulla avuksi rungon pystyttämisessä. 

Tehokasta toimintaa

Sivosten talon rakentamisessa kului vain vuosi, vaikka he rakensivat sen itse. Kyseessä on jo pariskunnan kolmas yhdessä toteutettu taloprojekti. Ensimmäinen oli saneeraus, toinen puutalo, jossa Marja ja Visa pääsivät töihin runkotoimituksen jälkeen. Marjalla ja Visalla on paitsi taitoa ja halua ottaa asioista selvää, mutta mikä tärkeintä, myös itse tarttua kaikkein raskaimpiin ja hankalimpiinkin tehtäviin. 

Töihin päästiin lokakuussa 2017. Visa sanoo, että rungon pystyttäminen oli oikeastaan kuin LEGOilla rakentamista. Työ kävi nopeasti. Tavoitteena oli saada valmiiksi 2-3-kerrosta päivässä. Runko väliseinineen olikin pystyssä reilussa kolmessa kuukaudessa. Talon runko on toteutettu Leca Design -harkoilla, kantavat väliseinät Leca Lex -harkoilla ja kevyet väliseinät EasyLex-järjestelmällä. 

Sen jälkeen toki edessä oli vielä runsaasti työtä, kuten tasoittamista. Sisäseinät pinnoitettiin kuivissa tiloissa weber TT+ Täyttötasoitteella ja weber LR+ Pintatasoitetteella, märkätiloissa weber MT Märkätilatasoitteella. Sisäkatot on tehty Gyproc-kipsilevyillä. 

Marja ja Visa sanovat, että raksavuosi kului nopeasti. Normaalista perhe-elämästäkään heidän ei tyystin tarvinnut luopua. "Pyrimme pitämään sunnuntait vapaana, jotta Visa pystyisi olemaan lasten arjessa mukana", Marja kertoo. 

Talo Sivonen_Visa ja Marja_650px.jpg

Visan mukaan rakennusprojekti pysyi hyvin hanskassa. "Emme väsyneet henkisesti, niin kuin joillekin perheille käy."

Siitä oli varmasti hyötyä, että rakentajina Marja ja Visa olivat jo kokeneita. "Ongelmissa sain myös aina apua Saint-Gobain Finlandin tekniseltä palvelupäälliköltä Päivi Pöyhöseltä", Visa kiittää. 

Sisään 200-neliöiseen taloonsa perhe muutti marraskuussa 2018. Kun monella perheellä viimeiset listat kiinnitetään vasta sitten, kun talo aikanaan myydään pois, Sivosten koti on loppukesällä hämmästyttävästi kyllä jo 99,8-prosenttisen valmis – pihoja myöten. 

Hieman yli puolen vuoden asumiskokemuksen jälkeen talo tuntuu perheestä vielä erinomaiselta. 

Alakerrassa sijaitsevat tyttöjen makuuhuoneet, kätevä kodinhoitohuone ja kaunis saunaosasto. Näyttävät portaat vievät yläkertaan, jonka yhtenäinen, avoin keittiö – olohuone jatkuu koko seinän korkuisten ikkunoiden kautta suoraan laajalle terassille. Yläkerrassa on myös vanhempien makuuhuone. 

Talo on kokonaisuudessaan erinomaisesti suunniteltu ja huolella toteutettu. Avarat, valoisat tilat antavat kuvat vielä todellisuuttakin suuremmista neliömääristä. Talosta löytyy myös erityisen hienoja yksityiskohtia, joista monet ovat osaavat parin suunnittelemia ja toteuttamia. Keittiön viehättävä kulmaikkuna ikkunapenkkeineen on tosin arkkitehtitoimiston upea idea. 

Energiatehokkaan talon lämmityksestä vastaa Boschin maalämpöpumppu. Vaikka kesällä on ollut huimiakin helteitä, Visa kertoo, että talon alakerta pysyy viileänä. Suurten ikkunapintojen vuoksi päämakuuhuoneessa on ilmalämpöpumppu yläkertaa viilentämässä. 

Aikaa miettiä tulevaisuutta

Ihanassa kodissa asumiseen ei varmasti ihan pian kyllästy ja perheeseen on loppuvuodesta tulossa lisäystä, joten tapahtumia riittää. Silti Marja ja Visa ovat ehtineet miettiä sitäkin, mitä he mahtaisivat haluta seuraavaksi tehdä. 

"Ehkä voisin rakentaa vielä yhden Leca-harkkotalon. Nyt kun senkin osaan", Visa nauraa. 

Kohde

Omakotitalo Leca-eristeharkoista

Sijainti

Espoo

Arkkitehti

Helst Arkkitehdit Oy

Leca-tuotteet

Talon runko: Leca® Design -harkko LTH-420 
Kantavat väliseinät: Leca® Lex -harkko RUH-200 ja UH-150 
Kevyet väliseinät: EasyLex-järjestelmällä
Autokatos: Leca® Lex -harkko RUH-200
Aitamuurit: Leca®-valuharkko LVH-150