Tuulettuva Leca®-sorakatto on pitkäaikainen ratkaisu

Skanskan rakentaman Malminkartanon ikääntyneiden palvelukeskuksen katon eristemateriaaliksi valittiin testattu ja turvallinen Leca-sora 8-20 mm:iä. Lue referenssitarina alta.


Ruuffi Oy toteutti turvallisen Leca-sorakaton Malminkartanoon kohoavaan hoivakotirakennukseen.

Skanska rakentaa parhaillaan Helsingin Malminkartanoon valmistuvaa ikääntyneiden palvelukeskusta Tyvene Oy:lle. Hanke käynnistyi helmikuun alussa 2020 ja rakennus valmistuu syksyllä 2021. 

Tyvene Oy on vuonna 2007 perustettu osin yleishyödyllinen asunto- ja hoivakiinteistöihin sijoittava yhtiö, jonka omistavat suomalaiset eläke- ja vakuutusyhteisöt sekä säätiöt. Se rakennuttaa ja omistaa ikääntyneiden ja muiden hoivapalvelua tarvitsevien ryhmien asuntoja kasvukeskusalueilla.

Asumista ja palveluja

Malminkartanon 115 asuntoa käsittävä palvelu- ja senioritalohanke on Tyvenen suurin yksittäinen hanke. Kiinteistö on 8 000 bruttoneliömetriä.

Julkisivultaan punatiilisessä palvelukeskuksessa on 62 asunnon vanhusten hoivakoti, ravintola valmistuskeittiöineen sekä kuntosali saunoineen. Lisäksi rakennukseen tulee 53 ikääntyneille suunnattuja vuokra-asuntoja. 

Tehostetun hoivan asumisen ja vuokra-asumisen tilat sijoittuvat rakennuksessa päällekkäin. Se asettaa rakennuksen ruokoratkaisulle ja muuntojoustavuudelle erityisvaatimuksia, sillä kerrokset ovat aivan erilaisia.

Laadukas kattorakenne

Malminkartanoon valmistuvan ikääntyneiden palvelukeskuksen kattourakasta kantavasta laatasta ylöspäin vastaa Ruuffi Oy. Ruuffi on vuonna 1992 perustettu, Katepal Oy:n ja toimivan johdon omistama yhtiö, jonka toimihenkilöillä on vankka, yhteensä yli sadan vuoden ja tuhansien kohteiden kokemus suomalaisista katoista. Yritys saneeraa vanhoja vesikattoja ja urakoi paitsi uusia kattoja myös piha- ja parkkitasojen rakenteita. 

Kooltaan Malminkartanoon valmistuvan palvelukeskuksen katto on noin 1000 m². Bitumisen höyrynsulun päälle tulee 100 mm EPS-eristettä ja noin 850 m³ Leca-sora 8–20 mm. Pintavalulaatan päälle asennetaan lopuksi kaksinkertainen Katepalin kumibitumikermikate. 

Malminkartanon ikääntyneiden palvelukeskuksen kattorakenne on Ruuffin toimitusjohtajan, rakennusinsinööri Matti Palanderin mukaan uudiskohteelle hyvinkin tyypillinen. 

Logistiikka toimi hyvin

Palander sanoo, että Leca-sorakatto on tilaajalle hyvä valinta, sillä samalla saadaan tehtyä kallistukset, lämpöeristeet ja kova alusta bitumikermeille. ”Oikein toteutettuna tuuletukset toimivat ja katto on pitkäikäinen ratkaisu.”

Kevytsorakatot tehdään kolmessa eri vaiheessa. ”Kevytsoran asennus oikeaan korkoon asennusrimojen avulla, ohuen betonisen pintalaatan valu tai Leca-katelaattojen asennus sekä viimeisenä vedeneriste bitumikermeistä.”

”Leca-soratoimitusten logistiikka on hoitunut sovitulla tavalla. Leca-sora-auto on ollut pihassa sovitun aikataulun mukaisesti ja sitten on vain ryhdytty töihin”, Palander kertoo tyytyväisenä. 

Kohde

Hoivakotirakennuksen katto

Sijainti

Malminkartano Helsinki

Rakennuttaja

Tyvene Oy

Pää- ja arkkitehtisuunnittelu

Verstas Arkkitehdit Oy

Pääurakoitsija

Skanska Talonrakennus Oy

Kattourakointi

Ruuffi Oy