Toimiva ja turvallinen Leca-sora yhdistelmäkatto Jätkäsaaressa

Kutsukilpailun voittaneen kohteen monimuotoinen katto rakentuu turvallisesti sääsuojassa. Tarvittava eristekerros saatiin Leca®-purkuputkellisen nostolaatikon avulla nopeasti paikalleen.


Taivaalla kiitävät, sadekuuroilla uhkaavat pilvet eivät haittaa, kun nosturi nostaa Leca-sorakuorman toisensa jälkeen nostolaatikossaan suoraan kattotyömaalle. Eristystöitä tehdään sääsuojassa, johon on avattu Leca-sora-asennusta varten aukko. Tästä aukosta kymmenmetrinen purkuputki sujahtaa sisään. Kattourakoitsija Broofing Oy:n työntekijät purkavat Leca-soran nostolaatikosta haluttuun paikkaan ja levittävät sen oikeaan paksuuteen. 

Paras tapa eristää

Sääsuojan muodostamassa teltassa kattotyömaa on varsin mielenkiintoisen näköinen: ontelolaatan ja sen höyrynsulkuna toimivan bitumikermin päällä on eristeenä jo 200 mm kerros XPS-lämmöneristettä. 2 x 100 mm saumat limitettynä ja joka puolella risteileviä eristettyjä ilmanvaihtokanavia. Monimutkaisten rakennelmien lämmöneristyksen toteuttaminen vaatii Leca-soraakin levitettäessä huolellisuutta ja tarkkuutta, mutta muulla tavoin se olisi todella hidasta ja hankalaa.

"Ilmanvaihtokanavat saa kätevästi Leca-sorakerroksen suojaan", Broofing Oy:n laskentapäällikkö Tuukka Lyytikäinen näyttää.

Rakenteeksi valikoitui Leca-sora yhdistelmäkatto: XPS-eristettä ja Leca-soraa käytettäessä eristekerroksen kokonaispaksuus on kuitenkin pienempi kuin pelkällä Leca-soralla. "Tällä katolla Leca-sorakerroksen paksuus on keskellä 500 mm ja reunoilla 650 mm", Lyytikäinen vahvistaa.

"Rakenteen U-arvo on 0,09 W/m²K", talorakentamisen Leca-soraratkaisujen aluemyyntipäällikkö Jouko Partanen jatkaa.

Kaikkiaan kevyttä ja erinomaisesti eristävää Leca-soraa asennetaan 340 m²:n katto-osuudelle n. 180 m³, joten eristämisen osalta työ saadaan valmiiksi yhden työpäivän kuluessa. 

Säältä suojassa

As. Oy Jätkäsaaren Lakeanpuisto on kohonnut Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy:n urakoimana huolella sääsuojattuna. Työmaamestari Jari Salon mukaan sääsuojauksesta on etua: sisätöihin päästään sen ansiosta nopeammin. "Ikkunat saadaan nopeasti paikalleen ja lämmöt päälle".

Kattotyömailla sääsuojassa rakentamiseen suhtauduttiin edeltä käsin kaksijakoisesti. Perinteisellä nostolaatikolla Leca-soran asennus sujuu erittäin nopeasti ja vaivattomasti, mutta sääsuojaan nostolaatikon sujuttaminen voi olla hankalaa. Leca-purkuputkellisen nostolaatikon avulla työ kuitenkin sujuu lähes yhtä nopeasti. Purkuputken saa sujutettua juuri sinne, minne Leca-soraa kulloinkin halutaan purkaa.

Näyttävä ja kestävä kohde

As. Oy Jätkäsaaren Lakeanpuiston näyttävän monimuotoiseen kattorakenteeseen tulee sekä tasaista kattopintaa että jyrkkää harjakattoa, joka toteutetaan kattotiilellä. 

Betonirunkoisessa rakennuksessa on elementtiseinät ja ontelolaattavälipohjat. Yläpohjat ovat pääosin ontelolaattarakenteisia. Jyrkät katot ovat puurakenteisia, julkisivut puhtaaksimuurattua, pääosin lasitettua tummaa tiiltä, sisäpihan puolella on vaalea tiilimuuraus. Kohteen materiaalit on valittu elinkaarikestävyyden kannalta.

As. Oy Lakeanpuistoon valmistuu syksyyn 2019 mennessä kaikkiaan 70 asuntoa yksiöistä suuriin perheasuntoihin. Kaksikerroksisissa ullakkoasunnoissa on ullakkoterassi.

Kohde

Asunto Oy Jätkäsaaren Lakeanpuisto

Sijainti

Jätkäsaari, Helsinki

Rakennuttaja

Lakea Oy

Pää- ja arkkitehtisuunnittelu

OOPEA Office for Peripheral Architecture

Rakennesuunnittelu

A-Insinöörit Suunnittelu Oy

Pääurakoitsija

Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy

Kattourakointi

Broofing Oy