Taide kohtaa tekniikan

Leca®-sora oli tärkeässä roolissa, kun Royal Danish Playhouse -teatteri rakennettiin Kööpenhaminan satama-alueelle.


Haasteet ovat usein monimutkaisia, mutta ratkaisut sitäkin yksinkertaisempia. Kun Royal Danish Playhouse -teatteria rakennettiin Kööpenhaminaan, yksi suurimmista haasteista oli vedenpoiston hallinta. Arkkitehtien Lundgaardin ja Tranbergin suunnittelemasta teatterista suurin osa on pohjaveden alapuolella.

Rakentaminen näin lähelle vettä tarkoittaa sitä, että veden tunkeutuminen rakennukseen on jokseenkin väistämätöntä. Mutta sen ei välttämättä tarvitse olla ongelma.

Ratkaisu

Teatterin pohjakerros koostuu kahdesta betoniseinästä. Jujuna oli poistaa ulkoseinän läpi tihkuva vesi, jolloin sisäseinä jäisi kuivaksi. Leca-sora 10–20 mm, jonka tiheys on pieni sekä kestävyys ja vedenläpäisykyky suuri, oli täydellinen materiaali tähän tehtävään. Sitä käytettiin kuivatukseen pohjakerroksen kahden seinän välissä.

Samalla kun ratkaisu poisti ylimääräisen veden, se myös paransi sisätilojen mukavuutta ja toi kustannussäästöjä hyvän lämmöneristyksen ansiosta.

Helppo käsitellä

Toinen tärkeä näkökulma Leca-soran valinnassa Royal Danish Playhouse -teatteriin oli sen toimitustapa. Leca-sora yksinkertaisesti puhallettiin paikoilleen.Toisin sanoen kuorma-auto voitiin pysäköidä jopa 60 metrin päähän ja sora toimittaa puhallusletkun kautta. Tämä oli helppo, ja tietysti myös aikaa säästävä tapa edistää rakennusprosessia – sekä asiakkaan että rakentajan kannalta.

Tänä päivänä sekä näyttelijät että vierailijat nauttivat modernista teatterirakennuksesta, ja Shakespeare, Beckett ja Strindberg ovat saapuneet tulevaisuuden rakennukseen.

Kohde

Royal Danish Playhouse, Kööpenhamina

Rakennuksen tilaaja

Tanskan kuninkaallinen teatteri/Tanskan Kulttuuriministeriö

Arkkitehti

Lundgaard & Tranberg Architects

Leca-tuotteet

Leca-kevytsora 10-20 mm