Lidlin uusi jakelukeskus on Pohjoismaiden ympäristöystävällisin

Ympäristöarvot ohjasivat Lidlin kolmannen jakelukeskuksen rakentamista. Kevennysrakenteissa käytettiin ympäristöä säästävää ja edullista Leca-soraa.


Järvenpään noin 60 000 kerrosneliömetrin jakelukeskuksen rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota ympäristöasioihin. Tavoitteena on rakentaa Pohjoismaiden ympäristöystävällisin päivittäistavarakaupan jakelukeskus ja hakea sille kestävän rakentamisen BREEAM-ympäristösertifiointia ja kunnianhimoista Excellent-tasoa. 

Sertifikaatin vaatimukset ohjaavat suunnittelua ja materiaalivalintoja. Loppuvuodesta 2018 käyttöön otettava ja noin 300 kaupan ja logistiikan ammattilaista työllistävä jakelukeskus on Lidlille valtakunnallisesti merkittävä hanke ja noin sadan miljoonan euron rakennusinvestointi.

”Avaamme lähivuosina useita kymmeniä myymälöitä Etelä-Suomessa. Tarvitsemme kipeästi lisää jakelukeskuskapasiteettia taataksemme saumattomat tuotteiden toimitukset seitsemänä päivänä viikossa lisääntyvien myymälämäärien osalta myös jatkossa”, Lidlin kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen sanoo.

Hankeen pääurakoitsija on Fira Oy ja maarakennusurakoitsija Graniittirakennus Kallio Oy. Geosuunnittelija on Geotek Oy.

”Leca-soraa käytetään painumaeroja tasaavana siirtymäkiilarakenteena siirryttäessä stabiloidulta ja betonilaatalla päällystetyltä lastauslaiturialueelta pohjavahvistamattomalle alueelle. Toinen käyttökohde on painumia estävänä kevennysrakenteena alueen läpi kulkevalla kaupungin kevyen liikenteen väylällä”, projektipäällikkö Risto Riisiö Geotek Oy:stä sanoo.

Laaja hanke ja vaihteleva maaperä

Leca-soraa käytetään noin 6500 m³.

Valtavaa rakennusta varten louhitaan lähes 300 000 kiintokuutiota kalliota. Pohjaolosuhteet vaihtelevat kalliosta ja moreenista savikkoon. Piha-alueen alla on enimmillään kuusi metriä savimaata.

”Leca-sorakevennyksellä päästään usein hyvään ja edulliseen ratkaisuun myös piha-alueilla, jos sillä voidaan korvata järeämpiä ja kalliimpia pohjavahvistusmenetelmiä. Tässä kohteessa sitä ei voinut yli kahden metrin paksuisten täyttöjen takia käyttää, vaan piha-alueet piti stabiloida”, Riisiö sanoo.

”Leca-sora on siinä suhteessa hyvä materiaali, että se muodostaa samalla myös lämpöeristeen putkille ja toimii routaeristeenä talon vierustoilla. Kapillaarisuojattu Leca-sora on myös hyvä salaojamateriaali”, Riisiö jatkaa.

Työmaapäällikkö Antti Saikkonen Graniittirakennus Kallio Oy:stä kertoo, että yhtiön maanrakennusurakkaan kuuluvat kaikki pintarakenteet, anturat ja betonityöt sekä paalu- ja pihalaatat ja asfaltointi kaikkine pohjanvahvistuksineen ja putkitöineen.

”Hankkeen erityispiirteinä ovat hyvin suuri työmaa-alue 26 hehtaarin tontilla, johon tulee paljon betonia ja anturoita ja johon sisältyy käytännössä kaikkia maarakennusalan perustöitä sekä erilaisia pohjanvahvistusmenetelmiä kuten stabilointia ja paalutusta. 

Leca-sora edullisin kevennysmateriaali

Saikkosen mukaan urakoitsija valitsi kevennysrakenteisiin erilaisista vaihtoehdoista Leca-soran, koska sillä vaaditut ominaisuudet saavutettiin kaikkein edullisimmin.

”Leca-soran käytössä on tärkeää, että toimitukset tulevat suunnitellussa aikataulussa ja paikka johon kuormat toimitetaan on valmiina. Tällöin ei tarvita välivarastointia, joka nostaa kustannuksia ja vaatii tilaa. Lecan kanssa yhteistyö ja logistiikka on toiminut hyvin”, Saikkonen sanoo.

Graniittirakennus Kallio käyttää kaikissa koneissa koneohjausta, jolloin esimerkiksi mittamiesten ei tarvitse käydä ennen eri työvaiheita asettamassa mittakeppejä.

”Mittamies tekee suunnitelmien pohjalta mallit, joista koneenkuljettajat näkevät suoraan näytöltä eri rakenteiden ala- ja yläpinnan. Koneohjaus nopeuttaa ja tehostaa työtä”, Antti Saikkonen sanoo.
 

Lisätietoja:

Marko Jelonen

marko.jelonen@leca.fi

040 1257 672

Kohde

Lidlin jakelukeskus

SIJAINTI

Järvenpää

Pääurakoitsija

Fira Oy

Maanrakennusurakoitsija

Graniittirakennus Kallio Oy

Geosuunnittelija

Geotek Oy

Leca-tuotteet

Leca-kevytsora, noin 6500 m³