Leca®-soralla turvallinen ja tuulettuva katto sairaalaan

Hyvinkään sairaalan laajennukseen tuli noin 2400 m²:n Leca-sorakatto. Leca-sora varmisti hybridikaton tuuletuksen ja siihen oli helppo muotoilla kallistukset kattokaivoihin.


Hyvinkään sairaalan laajennuksen pääsuunnittelusta vastasi Arkkitehtistudio Kujala & Kolehmainen Oy.

”Arkkitehtoninen muotokieli ja vaalea rappauspinta tekevät rakennuksesta hyvin näyttävän. Rakennuksen pohjamuoto muistuttaa suurta X-kirjainta, jossa kaikki yhteiset toiminnot on keskitetty rungon keskiosaan”, rakennusarkkitehti Juhani Kujala sanoo.

Hyvinkään sairaalan laajennuksen pääsuunnittelusta vastaa Arkkitehtistudio Kujala & Kolehmainen Oy. Elokuussa 2018 valmistuva noin 60 miljoonaa euroa maksava rakennuskokonaisuus tulee HUS:n erikoissairaanhoidon ja Hyvinkään kaupungin perusterveydenhuollon käyttöön.

”Arkkitehtoninen muotokieli ja vaalea rappauspinta tekevät rakennuksesta hyvin näyttävän. Rakennuksen pohjamuoto muistuttaa suurta X-kirjainta, jossa kaikki yhteiset toiminnot on keskitetty rungon keskiosaan”, rakennusarkkitehti Juhani Kujala sanoo.

Rakennukseen tulee vastaanotto-, vuode- ja päivystysosastoja sekä suuri lastenosasto.

”Rakennus on HUS:n ja Hyvinkään kaupungin yhteishanke, jossa suunnittelun ja toteutuksen ohjeistus on ollut hyvin tarkkaa. Sairaalarakennuksessa on ollut tärkeää varmistaa hyvin toimivien tilojen lisäksi terveellisten ja turvallisten rakenteiden ja ratkaisujen käyttö yhteistyössä rakennesuunnittelijan kanssa. Energiatehokkuus on ollut myös yksi keskeinen tavoite”, Juhani Kujala sanoo.

Sairaalan laajennuksen pääurakoitsija on Peab Oy.

”Toteutamme sairaalan tilaajan teettämien suunnitelmien mukaan. Rakennuksessa on noin 2400 m² Leca-sorakattoa. Kattourakan toteuttaa meille aliurakoitsijana S-Katto Oy, jolla on hyvä kokemus Leca-sorakattojen tekemisestä”, työmaan vastaava mestari Petteri Laapio Peab Oy:stä sanoo.

Katto toteutetaan hybridikattona, jossa keskimäärin 550 mm:n paksuisen Leca-sorakerroksen alla on 170 mm polyuretaania.

Kallistukset kätevästi Leca-sorakattoon

Laapion mukaan rakennuksen monimuotoisuus asettaa omat haasteensa rakennustöille. Katon osalta hän korostaa hyvin toimivien ja riittävien kallistusten merkitystä katon toimivuudelle.

”Katon ja kallistusten tekeminen Leca-sorasta sekä vedeneristeen asennusalustan latominen kevytsorabetonisista katelaatoista on helppoa ja siistiä. S-Katot on tehnyt meille ennenkin Leca-sorakattoja ja olemme olleet tyytyväisiä yhteistyöhön. Pintalaatan tekemiseen annoimme vaihtoehdoiksi kevytsorabetoniset katelaatat tai valun kevytsorabetonista, ja he päätyivät katelaattoihin”, Petteri Laapio kertoo.

Peab teki katon alla olevat paikallavaluholvit ja asensi sisäkuorielementit, minkä jälkeen S-Katto on vastannut vesikaton rakentamisesta höyrynsulkubitumin asentamisesta ja puurakenteisten räystäiden tekemisestä lähtien.

Leca-sorakerrokseen on helppo sijoittaa myös taloteknisiä asennuksia, mutta sairaalassa katon läpi menee lähinnä yksittäisiä sadevesiviemärin tuuletusputkia tai ilmanvaihtoputkia.

”Kattoon on asennettu myös maadoitus, mikä on harvinaista”, Laapio sanoo.

Työmaalle on tullut aamulla Leca-sorakuorma Kuusankosken kevytsoratehtaalta, ja pian puolen päivän jälkeen S-Kattojen työryhmä levittää jo viimeisiä kevytsorabetonista tehtyjä katelaattoja aamupäivällä levittämänsä ja tasoittamansa Leca-sorakerroksen päälle.

”Teemme kerralla noin 200 neliötä kattoa pintakermiä vaille valmiiksi. Asennamme Leca-soratoimitusta edeltävänä päivänä polyuretaanieristeet, mihin kuluu 4–5 tuntia. Leca-soran ja katelaattojen asentamiseen menee noin yhdeksän tuntia. Leca-soran toimitukset ovat sujuneet sovitusti ja työt ovat edenneet hyvin”, asentaja Pavel Nikolajev S-Katto Oy:stä sanoo.

Tuulettuva katto

Työt sujuvat kokeneilta asentajilta ripeästi ja katelaatoista muodostuu yhtenäinen, tukeva ja tasainen kiinnitysalusta vedeneristeelle. Katelaattoja käyttämällä kattotyö voidaan toteuttaa myös täysin kuivana. Kevytsorabetoniset katelaatat parantavat myös katon lämmöneristävyyttä betonista valettuun pintalaattaan verrattuna.
”Kattokaivoihin johtavat kallistukset on helppo muotoilla Leca-sorasta ja kevytsorabetonisista katelaatoista on kätevä latoa alusta vedeneristeelle. Katelaatat tulevat myös edullisemmiksi kuin valettu pintalaatta”, Pavel Nikolajev sanoo.

Leca-sorakerros varmistaa myös katon tuuletuksen, jolloin mahdollinen kosteus pääsee tuulettumaan räystäiltä pois.

”Laajennuksen runkosyvyys 14 metriä ei edellytä alipainetuulettimia, vaan tuuletus toimii hyvin tuulenpaineen vaikutuksesta räystäältä toiselle. Höyrynsulkuna toimiva bitumikermi Leca-sorakeroksen alla toimii myös asennustyön aikaisena vesikatteena”, aluemyyntipäällikkö Jouko Partanen Lecasta sanoo.

Kattotyöt on rytmitetty säiden mukaan niin, ettei katto pääse asennustyön aikana kastumaan. Kosteusteknisesti riskittömän Leca-soran käytöllä on kuitenkin voitu välttää sääsuojan rakentaminen ja siitä aiheutuvat kustannukset. Sairaalassa on erityisen tärkeää, että Leca-sorakatto on sekä mahdollisen työnaikaisen kosteuden että rakennuksen koko elinkaaren ja terveellisten sisäolosuhteiden kannalta turvallinen ratkaisu. Leca-sora kestää hyvin kosteutta ja sitoo sitä itseensä tuulettaen kattorakenteisiin mahdollisesti päässeen kosteuden räystäiden kautta ulos. Tällöin kosteusvaurioiden riski on merkittävästi pienempi kuin monia muita lämmöneristeitä käytettäessä.

Kohde

Hyvinkään sairaalan laajennus

Pääurakoitsija

Peab Oy

Kattourakoitsija

S-Katto Oy

Arkkitehti

Arkkitehtistudio Kujala & Kolehmainen Oy

Leca-tuotteet

Leca-kevytsora 8-20 mm, Leca-katelaatat