Leca®-maarakennussora keventää Seinäjoen Ideaparkin liikennealueiden maarakenteet

Seinäjoen Ideaparkin piha-aluetta kevennettiin kustannustehokkaalla ja hyväksi havaitulla Leca-maarakennussoralla. Lue urakoitsijan kommentit Leca-kevennyksen käytöstä!


Seinäjoen Ideaparkin piha-alueiden laajat kevennysrakenteet toteutettiin Leca-maarakennussoralla.

Ideapark Seinäjoki on noin kahden kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta, Joupin kaupunginosassa sijaitseva uusi kauppakeskus. Suomen kolmas Ideapark on yksi maamme suurimmista kauppakeskuksista: pinta-alaltaan se on miltei seitsemän hehtaaria. Pelkästään sen K-Citymarket on kooltaan yli 10 000 m². 

Ideaparkista löytyy myös konserttien ja viihdetapahtumien järjestämiseen tarkoitettu Keskusareena, jonka pinta-ala on yli 2500 neliötä ja korkeus yli 10 metriä. Kauppojen, ravintoloiden ja viihteen lisäksi Ideaparkista löytyy myös kuten päiväkoti, apteekki, optikoita, kuntosali, partureita ja terveyspalveluita. Kokonaisinvestointi on kaikkiaan noin 100 miljoonan euron luokkaa.

Pohjanmaalla kovasti odotetun Ideaparkin nelipäiväisiä avajaisia vietettiin marraskuun puolivälissä ja niiden odotettiin houkuttelevan paikalle jopa 100 000 kävijää. Paikan päälle on helppo tulla pitkänkin matkan päästä omalla autolla, sillä pysäköintialue on suuri: pysäköintipaikkoja on kaikkiaan kaksituhatta.

Kevennysrakenteet välttämättömiä

Seinäjoen Ideaparkin kaikkiaan 120 000 m²:n kokoisen piha-alueen toteuttamisesta ei haasteita puuttunut. Olosuhteet tontilla olivat todella haastavat, sillä kohde rakennettiin pehmeikölle. Onneksi kohteen urakoineen Lehto Tilat Oy:n maarakennuspäällikkö, Jarno Tuomisella on runsaasti kokemusta vastaavista hankkeista. 

"Pohjamaan huonon kantavuuden vuoksi tarvittiin kevennysrakenteita", Tuominen kertoo.

"Leca-maarakennussoraan päädyimme, sillä käytimme sitä esimerkiksi Retail Park Laajalahden piha-alueiden kevennysrakenteissa vuonna 2017. Projekti onnistui mainiosti ja rakenteesta tuli erittäin hyvä. Myös tuotteen hinta on kilpailukykyinen."

Seinäjoen Ideaparkin työmaalla maarakentaminen käynnistyi alkukesästä 2018. Laajan piha-alueen kevennysrakenteita toteutettiin lohkoissa kesän ja syksyn aikana 2018. Kevennettävän alueen koko oli noin 25000 m². 

Jouhevat toimitukset

Työmaalla kerralla tarvittavat Leca-maarakennussoramäärät olivat suuria ja ne toimitettiin suoraan rakenteisiin. Työmaalle Leca-maarakennussoraa ei välivarastoitu. Tuominen kiittää, että toimitukset Kuusankosken Leca-sora-tehtaalta sujuivat todella jouhevasti lyhyelläkin varoitusajalla. 

Maarakentamisen Leca-soraratkaisujen aluemyyntipäällikkö Marko Jelonen Leca Finland Oy:stä kävi etukäteen tutustumassa työmaahan ohjeistamassa ja varmistamassa, että kaikki sujuu niin kuin pitää. 

"Saimme niin Jeloselta kuin tarvittaessa muultakin Leca Finlandin henkilökunnalta tietoa, apua ja teknistä tukea aina tarvittaessa. Myös urakoitsijan mukaan palvelu oli suorastaan poikkeuksellista", Tuominen kehaisee.

Seinäjoen Ideaparkin maarakennusurakasta vastasi paikallinen maarakentaja Maarakennusliike Mäki-Kala Oy.

Uusi tiivistystapa

Haastaviin olosuhteisiin pyrittiin etsimään uusia ratkaisuja, kuten tiivistysmenetelmiä ja niitä myös löydettiin. "Levyn kanssa täryllä tiivistäminen on erittäin hyvä tapa", Tuominen paljastaa.

Leca-kevennyskerroksen paksuus Seinäjoen Ideaparkin piha-alueen kevennysrakenteessa vaihtelee 300–1200 mm:n välillä. Kevennyskerroksen päälle tulivat kantavat kerrokset ja lopulta asfaltti.

Seinäjoen Ideapark oli urakoitsijalle laajuudessaan varsin haastava kohde toteuttaa, joten Tuominen sanoo, että oli todella hyvä, että maarakennustyöt valmistuivat ajoissa eikä niiden suhteen ollut ongelmia. Niin kuljetukset kuin itse kevennyskin onnistuivat mainiosti.

"Olemmekin laittaneetkin kiitosta Jeloselle myös meidän maarakennusurakoitsijaltamme."

Kohde

Seinäjoen Ideapark, piha-alueiden kevennysrakenteet

Sijainti

Seinäjoki, Suomi

Rakennuttaja

Koy Seinäjoen Ideapark

KVR-urakka

Lehto Tilat Oy

Maarakennusurakka

Maarakennusliike Mäki-Kala Oy