09/12/2019
logo

Helsinki-pientalo

Helsinki-pientalo on Arkkitehdit Frondelius-Keppo-Salmenperä Oy:n suunnittelema kaupunkipientalo

Helsinki-pientalo on suunniteltu sopimaan pienille tonteille ja kaupunkimaiseen ympäristöön. Talotyyppi on suunniteltu yhden perheen erillispientaloksi pihaympäristöineen. Muodoltaan yksinkertainen pientalo sopii sekä nykyisten asuinalueiden täydennysrakentamiseen että uusien alueiden rakentamiseen. Talojen pohjaratkaisuissa on runsaasti vaihtoehtoja.

Pientalo ahtaalle tontille kaupunkiympäristöön

Pientalotontilla suunnittelun keskeisin kysymys on oman tontin hyödyntäminen. Tontin lähtökohdat – pieni koko, maastonmuodot, ilmansuunnat, liikenne ja melu – antavat haasteita tontin järjestelyille. Rakennusten ja autopaikkojen sijoittelu ratkaisee pihan käyttökelpoisuuden ja koon.

Kaksikerroksinen ja suhteellisen kapearunkoinen rakennus jättää mahdollisimman suuren osan tontin alasta vapaaksi. Luontevimmat pihapiirit syntyvät rakennusten rajatessa ulkotiloja, jolloin niiden katveeseen muodostuu häiriöiltä ja ulkopuolisten katseilta suojattuja oleskelupaikkoja.

Tarpeesi huomioon ottaen

Helsinki-pientalomallistossa on laajat mahdollisuudet yksilöllisten tarpeiden mukaisiin valintoihin. Talon kokovaihtoehtoja on kolme: 120, 140 ja 160 k-m². Lisätilaa voidaan haluttaessa rakentaa kellariin, ullakolle tai pihapiiriin liittyvään talousrakennukseen. 

Talon toinen puoli on ilmeeltään suljettu ja toinen taas avautuva. Talon umpinaiselle puolelle sijoittuvat porras ja pesutilat, yleensä myös eteinen. Asuntopihaan avautuvalla puolella ovat keittiö- ja oleskelutilat, isommissa asuntotyypeissä myös makuuhuoneita. Tiloja voidaan vapaasti jakaa erillisiksi huonetiloiksi. 

Esimerkiksi keittiö ja sen liittyminen ruokailu- tai olohuonetilaan voidaan suunnitella lukuisilla eri tavoilla asiakkaan mieltymysten mukaisesti. Sauna- tai kylpyosasto voi sijaita talon pääkerroksessa, kellarissa tai talousrakennuksessa. Talotyyppi voidaan myös varustaa hissillä, mikäli halutaan täydellistä esteettömyyttä.

Talomalliston tyyppivalikoimaan kuuluu myös autosuojan, saunaosaston, työtilan tai jopa sivuasunnon sisältävä talousrakennus, joka toimii oleellisena osana pihapiiriä sekä asumisen joustovarana eri elämäntilanteissa. Rakennuksilla voidaan rajata oleskelupiha yksityiseksi.

Oman näköinen ja kohtuuhintainen valmistalo

Myös tonteittain vaihteleva rakennusoikeus saadaan helposti hyödynnetyksi talousrakennukseen sijoitettuina tiloina. Perusmuodoltaan yksinkertainen talotyyppi täyttää useimmissa tapauksissa kaavan ja ympäristön vaatimukset.

Julkisivuissa ja katteissa voidaan käyttää useita vaihtoehtoisia materiaaleja ja värit ovat merkittävä tekijä taloa ympäristöön sovitettaessa. Suorakaiteinen talotyyppi on myös energiataloudellinen

Helsinki-pientalossa talotyypin yksinkertaisuus antaa mahdollisuuden täydentää sitä rakennuspaikkaan sopivilla ja sen tulevan asukkaan toiveiden mukaisilla lisäosilla, joita voivat olla kuisti, erkkeri, terassi, katos tai parveke. Valmistalostakin on siis mahdollisuus tehdä yksilöllinen ja oman näköinen.

Oheinen malli on perusratkaisu talomallistosta, jossa on versioita erilaisille tonteille ja erilaisten asukkaiden tarpeisiin. Malli on suunniteltu ahtaalle tontille sopivaksi, kohtuuhintaiseksi ja selkeälinjaiseksi valmisomakotitaloksi. Rakennuksen perusrunkoon voidaan liittää lasikuisti, pergola, parveke tai vilvoitteluterassi pesutilan yhteyteen.

Lataa esite tästä (PDF).


Ota yhteyttä Leca-asiantuntijaamme

Asiantuntijamme palvelee sinua kaikissa harkkorakentamiseen liittyvissä kysymyksissä arkisin klo 8-16.

poyhonen_round.png

Päivi Pöyhönen

010 442 2312