Pitkäikäinen kivitalo Leca-harkoista

Leca kivitalo kuvituskuva


Ruotsissa on pitkät perinteet puurakentamisesta, mutta muuratut talot ovat yleistymässä. Tähän löytyy hyvä selitys, ainakin Murbiten-yhtiön toimitusjohtajan  Mats Pettersonin mukaan. Harkoilla, erityisesti Leca-harkoilla, on lukuisia hyviä ominaisuuksia jo rakennusaikana.

Ilmastonmuutos on viime vuosina ollut yksi tärkeimmistä keskustelunaiheista, ja vaikka rakennusala näyttää pääsevän hitaasti vauhtiin, on Mats Pettersson sitä mieltä, että trendi on menossa oikeaan suuntaan. Muuratut talot herättävät suurta kiinnostusta, eivätkä vähiten yksityisten kuluttajien joukossa. Myös rakentajat ovat entistä kiinnostuneempia muuratuista taloista, mutta paljon on vielä tehtävää.

"Me olemme perinteinen yhtiö, jolle vankat rakennukset; tukevat ja kestävät materiaalit ovat intohimo. Unelmoin siitä, että rakentaisimme vain vankkoja taloja”, sanoo Mats. 

3.-rakentaminen_matspettersson-henkilökuva-1000px.png

 

Pohjoismaiden ilmastossa tarvitaan materiaaleja, jotka kestävät kosteutta, mikä on iso ja tärkeä kysymys. Raskas rakentaminen, kuten esimerkiksi kivitalot, on ratkaisu siihen, miten voidaan rakentaa kestäviä taloja, jotka selviävät kosteudesta. 

Ympäristön ja raaka-aineiden näkökulmasta on pelkästään hyvä asia, jos voimme rakentaa jotain sellaista, jonka julkisivua ei tarvitse korjata heti kymmenen vuoden kuluttua. Pitkäikäisyyden lisäksi on muitakin tärkeitä muuttujia, kun ajatellaan kestävää rakentamista, kuten esimerkiksi terveys, sisäympäristö, ääni ja talous. Mutta on niin helppoa katsoa vain hintalappua sen sijaan, että miettisimme, mikä on ehkä edullisinta pitkällä tähtäimellä. Alalla on taipumus valita halpoja ratkaisuja aikaa kestävien sijaan.

"Itse asiassa kivitalorakentamisella on helppoa saada tuottoa sijoitetulle pääomalle ajatellen alhaisia ylläpitokustannuksia”, sanoo Mats ja jatkaa: “Miten kestävä rakennus on? Sanoisin, että ainoa ja tärkein kysymys on, miten usein sitä täytyy korjata?”

Ennustettava materiaali, jota on helppo työstää

Rakentamalla kivitalon Leca-harkoista saat hyvin eristetyn talon, joka kestää kosteutta, vähentää melua ja varaa hyvin lämpöä paksuihin seiniinsä.

“Jos rakentaisimme enemmän muuraamalla, edessämme olisi parempaa rakentamista.” Matsin kokemuksen mukaan Leca-harkkojen käytön etuna on se, että niistä rakentaminen on helppoa. Se, ettei tarvitse heittää materiaalia hukkaan, hyödyttää sekä lompakkoa että ympäristöä. Harkoista ei mene mitään hukkaan, sillä ne voidaan räätälöidä aina tarpeen mukaan, ja niitä voidaan käyttää monin eri tavoin.  

Leca-harkkojen kaltaisen materiaalin, joka koostuu yhdestä ja samasta materiaalista, käyttö tarkoittaa myös suurempaa ennustettavuutta ajatellen mm. lämpötilavaihteluja, kuin, jos erilaisia materiaaleja sekoitetaan samaan seinään. Voidaan yksinkertaisesti tehdä pienempiä yksityiskohtia, jos tarvitsee käyttää vain tiiliä, rappausta ja harkkoja. Tämä helpottaa rakentajien työtä.

- Kiviseinärakenne on myös kosteusturvallinen. Jos kaadat sen päälle vettä, se kuivuu itsestään.