Leca ja ympäristö

Saint-Gobain on sitoutunut kaikessa toiminnassaan vastuullisten tuotteiden ja ratkaisujen kehittämiseen. Osana Saint-Gobain -konsernia haluamme omalta osaltamme olla esimerkillinen yritys, joka kehittää energiatehokkaita, viihtyisiä ja turvallisia rakentamisen ratkaisuja ja käyttää tuotannossaan luonnonvaroja säästeliäästi. Ympäristövaikutusten, laadun, terveellisyyden ja turvallisuuden suhteen noudatamme jatkuvan parantamisen periaatetta.Leca ja ympäristö

Seuraavassa on kuvattu Leca®-tuotteiden ympäristövaikutuksia koko elinkaaren osalta. 

 

Vaihe 1

 

Raaka-aineiden hankinta

Leca-kevytsora valmistetaan savesta, joka on luonnonmateriaali. Savenoton jälkeen ottopaikka otetaan uudelleen viljelykäyttöön ja palautetaan mahdollisimman lähelle paikan alkutilaa.

Life_cycle_part1_0.jpg

Vaihe 2

Kevytsoran valmistus

Savi paisutetaan pyörivissä uuneissa, jolloin sen tilavuus kasvaa jopa viisinkertaiseksi. Yhdestä kuutiosta luonnonsavea tulee viisi kuutiota Leca-soraa.

Kuusankosken Leca-kevytsoratehtaan hukkaenergia valjastetaan kaukolämmöksi. Lämmöntalteenottojärjestelmä rakennettiin vuonna 2004 yhteistyössä Kuusankosken kaupungin kanssa. Tehdas tuottaa vuosittain 18 000 megawattituntia energiaa, jolla lämmitetään alueen asuntoja.

Life_cycle_part2.jpg

Vaihe 3

Kuljetus ja jakelu

Leca-sora voidaan toimittaa asiakkaalle pienissä säkeissä, suursäkeissä tai irtotavarana. Leca-sora toimitetaan jälleenmyyjän varastoon tai suoraan työkohteeseen. Irtosora voidaan toimittaa kohteeseen pumppuautoilla, jolloin työmaalle ei synny ollenkaan pakkausjätettä. Leca-soran keveyden vuoksi kuljetukset voidaan optimoida ja vähentää kuljetuksista aiheutuvia liikenteen päästöjä.

Life_cycle_part3.jpg

Vaihe 4

Rakentaminen

Leca-soran pääasiallisimmat käyttökohteet ovat maarakentaminen, vesienhallinta ja talonrakentaminen. Leca-soran keveyden ansiosta rakentamisessa ei tarvita raskasta nostokalustoa ja harkkoja on helppo käsitellä.

Life_cycle_part4.jpg

Vaihe 5

Rakennusten käyttö

Leca-soraa on käytetty rakentamisessa jo yli 50 vuoden ajan ja se on ollut osa kestävää rakentamista. Leca-sorasta tehdyillä tuotteilla on rakennettu energiaa säästäviä rakennuksia ja siten pienennetty rakentamisen ja rakennusten käytön aiheuttamia ympäristövaikutuksia.

Life_cycle_part5.jpg

Vaihe 6

Rakennusten purkaminen

Leca-sorasta tehdyt rakenteet ja rakennukset ovat kierrätettävissä. Irtonainen Leca-sora voidaan sellaisenaan käyttää uudelleen. Harkkorakenteet voidaan purkamisen jälkeen murskata ja käyttää uudelleen esimerkiksi maarakentamisessa.

Life_cycle_part6.jpg


Kysy asiantuntijalta!

Kaipaatko lisätietoa tuotteidemme ympäristövaikutuksista? Ota rohkeasti yhteyttä!

Mikko Poysti round_2.jpg

Mikko Pöysti

0405447588

mikko.poysti@leca.fi